Német politikáról magyaroknak

Bundesregierung Blog

Bundesregierung Blog

A tünetmentes miniszter

2020. október 27. - Politikwissenschaftler

Október 21-én robbant a hír, hogy pozitívan tesztelték Jans Spahn, szövetségi egészségügyi minisztert. Pont a miniszter, aki a járványügyi védekezésért felelős, kapta el saját maga is a vírust.

span_quarantaene.jpg

Jens Spahn

Bár a fenti mondat első fele azért nem annyira egyértelmű, hiszen a járványügy elsősorban tartományi hatáskör. De azért jutott feladat Spahnnak így is, ha meg nem, hát keresett magának. Különösen a tavaszi hónapokban komoly népszerűségre tett szert a negyven éves miniszter, annak ellenére is, hogy több komoly hibát is vétett. 

Ősszel, a második hullámban, már valóban alig jutott neki szerep, inkább a kommunikációban tudott megjelenni. Ez egyben azt is jelentette, hogy sok helyre kellett mennie, és azért az ember, amikor éppen a tévében nyilatkozik, tipikusan nem visel maszkot, ahogy az őt kérdező riportertől sem várja el ugyanezt. Mindazonáltal máig nem derült ki, kitől és mikor kapta el a fertőzést, de ilyen aktivitás mellett nem is volt nagyon meglepő, hogy nem úszta meg. 

Spahn természetesen azonnal karanténba került. Pár nappal később otthonából fordult videóüzenettel a lakossághoz. Nem látszott betegnek, fehér inget viselt. Az ing fölé talán csak azért vett zakó helyett kardigánt, hogy mégis legyen valami jele annak, ő most éppen nincs szolgálatban, mert amúgy erre, legalábbis vizuálisan, semmi nem utalna. Saját bevallása szerint enyhe meghűléshez fogható tünetei vannak, ebből mindenesetre semmi nem látszik. 

Spahn beszámolt arról, miszerint nincs komoly baja, majd felhívta a nézők figyelmét arra, hogy a Covid-19 egy nagyon veszélyes betegség, mindenképpen óvatosnak kell lennünk. Ebben a kombinációban annyira ez nem hiteles. És egyébként is, ő is elkapta, akkor milyen alapon beszél arról, hogy mi legyünk óvatosak? Vagy ő se volt óvatos, vagy az óvatosság ellenére is el lehet kapni a vírust, akkor mit ér az óvatosság?

Persze, Spahn még fiatal, erős, egészséges, arányos testalkatú (tehát nem túlsúlyos), a videója inkább csak megerősíti, amit eddig is tudtunk: a vírus a hozzá hasonlóakra alig veszélyes. Akkor viszont miért is kell óvatosnak lenni, teszik fel a kérdést sokan.

Mivel láthatóan semmi baja, a lakosság együttérzésére sem számíthat. 

Egyelőre korai arról beszélni, a fertőzése hogyan fogja befolyásolni az ő, ill. a járvány szigorú kezelését támogató politika megítélését. A napokban viszont kevesebbet szerepel a hírekben, mint február óta bármikor. Kíváncsian várjuk visszatérését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bundesregierung.blog.hu/api/trackback/id/tr2616259246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása