Német politikáról magyaroknak

Bundesregierung Blog

Bundesregierung Blog

Pártkongresszus koronavírus idején

2020. október 13. - Politikwissenschaftler

Németországban a pártok működését alaposan beszabályozzák a törvények. Egybek mellett előírják, hogy a pártoknak legalább kétévenként egyszer országos pártkongresszust kell tartaniuk, továbbá, akárhány kongresszust is tartanak, legalább kétévenként egyszer egy kongresszuson elnökséget kell választaniuk. 

parteitag.jpg

Christoph F. Siekermann képe a CDU 2005-ös kongresszusáról

A törvényt olyan időszakban fogalmazták, amikor még magától értetődő volt, hogy a pártkongresszus a delegáltak személyes megjelenésével zajlik. Így, bár a törvény ezt nem írja egyértelműen elő, implicite a jogszabályból mégis az következik, hogy a kongresszusok más formában történő lebonyolítása, pl. egy videókonferencia, nem volna legális. Azt pedig egyetlen párt sem vállalja fel, hogy megrendezzen egy online pártkongresszust, azzal a kockázattal, hogy azt utóbb valaki bíróságon megtámadja. Az általános bizonytalanságon túl kérdéses például, mi a jogi helyzet, ha egy fontos szavazás idején az egyik küldött tartózkodási helyén műszaki hiba miatt megszűnik az internet-szolgáltatás. 

Elméletileg persze elképzelhető, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel a parlament gyorsított eljárásban kifejezetten engedélyezze a kongresszusok online lebonyolítását. Azonban jogászok szerint ahhoz, hogy ez valóban lehetségessé váljon, szükségessé válna a pártok szervezeti és működési szabályzatának módosítása is - ami csakis egy pártkongresszuson történhet. Azaz a soron következő kongresszusát minden párt csakis személyes jelenléttel tarthatja meg. 

Ráadásul kivétel nélkül minden párt alapszabálya előírja azt is, hány küldött megjelenésével zajlik a kongresszus, tehát az sem megoldható, hogy egy mini-kongresszussal, pártucat delegálttal, cselezzék ki a szabályokat. 

A nagy pártok közül kettő, a Baloldal (die Linke) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU), Németország legnagyobb pártja, utoljára 2018-ban választott elnökséget, őket tehát törvény kötelezi arra, hogy még az idén kongresszust tartsanak, és ott elnökséget válasszanak, és mindezt a küldöttek (a Linke esetében valamivel több, mint 600, a CDU esetében 1.001 küldött) személyes jelenlétével. 

Ami persze így zajlik évtizedek óta, és soha nem okozott problémát. Csakhoz most nagyban zajlik a Covid-19-járvány, és a hasonló rendezvények az ország nagy részén be vannak tiltva. Így a pártok tulajdonképpen kötelezve vannak valamire, ami egyébként pedig tilos. 

MIndkét érintett párt esetében politikailag is kényes a helyzet, mert ismert, hogy sem a kommunistákat irányító Bernd Riexinger és Katja Kipping, sem a jelenlegi CDU-elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer nem indul újra a posztért (a CDU kapcsán lásd ezt a korábbi posztunkat). A CDU, éppen ezért, egy előrehozott kongresszus tartására is készült, amit előbb áprilisra tűztek ki, majd szeptemberre halasztották, végül teljesen el is törölték. A következő kongresszus decemberre esedékes, és tovább halasztani már, a jogszabály előírások miatt, nem lehet. 

A CDU, mint a parlament legnagyobb pártja, egyben kormánypárt, kezdeményezhetné a párttörvény vonatkozó passzusának ideiglenes hatályon kívül helyezését. A koronavírusra való tekintettel ez valószínűleg politikaiilag vállalható volna, és a szövetségi parlament meg is szavazná. Ezzel a jogi akadály elhárulna. Nem oldódna meg azonban a politikai, hogy kevesebb, mint egy évvel a következő szövetségi parlamenti választás előtt az ország legnagyobb pártjának csak egy átmeneti elnöke van, és senkinek fogalma nincs, ki legyen a párt jelöltje a kancellári posztra. 

Így a CDU a kongresszusra készül. Stuttgartban béreltek ki egy sportcsarnokot. A terv szerint a kongresszusra csakis a küldöttek, a párt elnöksége, és a lebonyolításhoz minimálisan szükséges műszaki személyzet léphet be. Az engedélyezésért felelős Baden-Württemberg tartományt ill. a stuttgarti önkormányztatot egy szigorú higiéniai koncepció bemutatásával kívánják meggyőzni. A kongresszus így anyagilag sokkal drágább lesz, mint máskor, hiszen amúgy fizetős vendégeket is szoktak hívni, ill. vállalkozókat, akik magukat reklámozhatják a küldöttek számára, ezek a bevételi források ezúttal elmaradnak. 

A CDU ezt ki tudja gazdálkodni, és valószínűleg a jóval kisebb költségvetéssel működő Baloldal is meg tudja oldani. A többieknek pedig van még egy évük. A választás előtti tervezett kongresszusok helyett majd online konferenciákat tartanak, a kétévenkénti kongresszus kötelezettségének ráérnek 2021 végefelé eleget tenni. Ha van egy kis szerencséjük, addigra feloldják a járványügyi korlátozásokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bundesregierung.blog.hu/api/trackback/id/tr1016236736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.10.14. 20:48:30

@Hunyadi János5: Ha téged ennyi kiakaszt, akkor mit szólsz ahhoz, hogy kb 20 percenként(!) nem születik meg egy kisbaba - akiknek aztán sem bűnük, sem betegségük nincsen!... 20(!) percenként(!) évek óta... - úgy hogy az elmúlt 10 évben kb fele annyi ember nem születik meg, mint előtte, amikor 10 percenként kellett meghalni ártatlanoknak! Még mindig megy a hiszti!?

joskapista27 2020.10.14. 21:47:41

A Fidesz ezt okosban megoldotta: őket is kötelezte a törvény kongresszus-tartásra, de egyszerűen ignorálták.
index.hu/belfold/2013/09/28/orban_vagy_orban_lesz_a_fidesz_elnoke/david_es_goliat_ket_vallon_a_fidesz/
süti beállítások módosítása