Német politikáról magyaroknak

Bundesregierung Blog

Bundesregierung Blog

Miniszerelnökök járvány idején

2020. október 20. - Politikwissenschaftler

Amikor az 1940-es évek végén megalakították a Német Szövetségi Köztársaságot, a járványügyi védekezést tartományi hatáskörbe utalták. Ez évtizedeken át nem okozott különösebb problémát: egyrészt nem voltak súlyosabb járványok, másrészt az emberek jóval kevesebbet utaztak a tartományok közt, mint mostanában.

Embed from Getty Images

Michael Müller, Angela Merkel, Markus Söder

Az elmtúlt években is inkább csak annyi merült fel, hogy nem mindenhol egyformán kezelték a kanyaró elleni oltást, ami azért nem kavart nagy társadalmi viharokat. 

Aztán jött a Covid-19. 

Angela Merkel, szövetségi kancellár, próbált volna kezdeményezően fellépni, de hamar elérte a saját korlátait. A törvények csak minimális mozgásteret engedtek neki ebben a kérdésben, az igazi hatalom a tartományi kormányok kezében van. Ők viszont korántsem egységesen reagáltak a helyzetre. 

Ez részben érthető is, hiszen nem egyforma volt a helyzetük sem. Bajorországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában sok volt a fertőzött, Szász-Anhaltban kevés. Mecklenburg-Előpomerániában tavasz óta tart az aggodalom, hogy a fertőzöttebb területekről a tengerpartra igyekvő turisták helyben is elterjesztik a járvány - a Ruhr-vidéken az kevésbé volt reális veszély, oda nem sokan járnak nyaralni. 

Németország 16 tartományból áll. Ebből 13-at kományok vezetnek, miniszterelnökökkel az élükön. Három városállam, Bréma, Hamburg és Berlin, önálló tartomány, itt a főpolgármesterek az urak, akik a tartományi miniszterelnökökkel vannak azonos rangban. 

Részben viszont a tartományokat irányító kormányok eltérő politikai irányultsága, ill. eltérő célkitűzései határozták meg a követett stratégiát. Különösen feltűnő volt az Észak-Rajna-Vesztfáliát vezető Armin Laschet, és Markus Söder bajor miniszterelnök versengése. Míg Söder a lakosság egészségének védelmét állította a középppontba, és olyan szigorú intézkedéseket vezetett be, melyeket egyetlen más tartomány se követett, addig Laschet a gazdasági érdekeket hangsúlyozta, és kimondottan lazán kezelte a járványt. 

31411988297_e3b2a2b0ae_c.jpg

Armin Laschet (© Bundesrat | Sascha Radke)

A lakosság körében Söder volt a népszerűbb, de ennél is fontosabb, hogy sokan nem tudták elfogadni az országszerte különböző szabályozást. Mert, ha valami nálunk tilos, de két várossal arrébb, egy másik tartományban már engedélyezett, akkor nehezen hiszem el, hogy ez a korlátozás tényleg fontos. És ma már, a múlt század közepéhez képest, jóval inkább kötődnek az emberek Németországhoz, és kevésbé az adott tartományhoz, ahol élnek. Erős a lakossági igény az egységes, össznémet szabályozásra. 

Érdekes módon a miniszterelnökök is rendszeresen hangsúlyozzák ennek fontosságát. Ezt azonban legtöbbjük úgy képzeli el, hogy ő mond valamit, a többiek pedig lesznek szívesek azt követni. A többiek viszont erre ritkán nyitottak. A 16 tartományi miniszterelnök (ill. 13 miniszterelnök és 3 főpolgármester) mintha élvezné, hogy olyan hatalom van a kezükben, amilyen békeidőben soha, és többen közülük inkább saját maguk reklámozására próbálják felhasználni a válságot, úgymind annak bizonyítására, hogy ő, és csak ő, milyen jól kezeli a helyzetet. 

Különösen igaz ez a két legnagyobb tartomány, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália és a 13 milliós Bajorország már említett miniszterelnökeire. Ők, már csak tartományuk méretei miatt is, kezdettl fogva középpontba kerültek, nem nagy túlzás arról beszélni, hogy a vírus megjelenése óta inkább ők, mintsem Angela Merkel vezeti az országot. És ők ketten egyértelműen egymás ellen küzdenek, a tét pont Merkel utódlása. Laschet megpályázta a CDU elnöki posztját, hangsúlyozva, hogy amennyiben a CDU/CSU-koalíció megnyeri a 2021 őszén esedékes választást (márpedig ebben ma kevesen kételkednek), pártelnökként igényt tartana a kancellári székre is. Söder, aki egyben a CSU elnöke is, ugyan soha nem mondta ki, hogy szintén a kancellári székre pályázik (ezt pedig csak akkor érheti el, ha a CDU/CSU jelöltje ő lesz, és nem Laschet), de azért kevés kétséget hagy afelől, hogy ez igazából azért így van. És mindketten tudják, a járványügy kezelése döntheti el a politikai sorsukat. 

Embed from Getty Images

A helyzet így egyre feszültebb, a miniszterelnökök tanácskozása inkább csatatérre emlékeztet, mint egy olyan testületre, amelyet egy közös cél vezérel. Merkel pedig egyértelműen jelzi hogy ő merre vinné a védekezést, de folyamatosan visszapattan a tartományok vezetőiről. Ahogy múlt szerdán a sajtótájékoztatón ott ült Söder, és Michael Müller, berlini kormányzó polgármester közt, kétségbeesést sugalló arckifejezéssel, az ember már szinte megsajnálta. Politikai pályafutása utolsó időszakában mellékszereplővé vált, miközben mellette már az utódlásáért folyik a harc. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bundesregierung.blog.hu/api/trackback/id/tr9116246804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak Norris 2020.10.22. 12:21:44

@Hunyadi_János11: Jól van. Jól kiorbánoztad magad, gondolom ez volt a cél. Németeknél közben egyre kevesebben látják be, hogy a vendéglöben miért nem fertöz a vírus ha leülünk az étteremben. (ugyanis ekkor le szabad venni a szájkosarat)
Vagy miért van a "Sperrstunde". 22-óráig alszanak a vírusok? (vagy valahogy így kell zárniuk a kocsmáknak)

Vagy ha nem hat a maszk, akkor hordják az utcán is (ld. Halle belvárosa, Bernd Wiegand). Ha az sem elég, akkor majd abban is alaszunk? Most már kb. annyira veszi értelmes ember komolyan, mintha x-be kéne tenni az ujjunkat, ha meg emelkedik a szám az RKI-nál, akkor a másik kezünkön is. Hátha az jobban hat.

chrisred 2020.10.22. 13:01:58

@Csak Norris: Akik nem értik, minden bizonnyal nem túlzottan járatosak a valószínűségelméleti számításokban.

lezlidzsi84 2020.10.22. 13:08:30

@Csak Norris: Túl sok ész nem kell a megértéséhez ha elvileg cseppfertőzéssel terjed. Egyszerűen csak a potenciális fertőző kapcsolatokat szeretnék csökkenteni, anélkül, hogy pl. be kelljen zárni az éttermeket kocsmákat. Ha leülsz valakivel egy asztalhoz, azt talán megfertőzöd, de akik mellett elhaladsz WC-re menve, azokat így nagy eséllyel nem. A 23 órás korlátozás célja, hogy lehetőleg ne alakuljon ki egymás nyakába borulós, ordibálós, éneklős buli, ahol a jórészt részeg emberek faszán meg tudják egymást fertőzni.

Csak Norris 2020.10.23. 11:12:54

@Hunyadi_János11: A fidiótázásoddal le is írtad magad. Aki nem ért egyet, az csak fidióta lehet. Egyszerüen buta vagy mint a föld, vagy "dumm wie Brot", hogy passzoljon a főcímhez.

"Ez nem jelent olyan nagy felháborodást, azt ugyanis csak az olyan mongolFidióták, mint te nem fogják fel maguktól, hogy az evéshez mégiscsak le kell venni a maszkot."

Csak a magad fajta munkásőr mentalitásúak nem fogják fel, hogy nem az evéshez való levétellel van a gond. A megoldást nem árulom el, az egy bited pont elég hozzá hogy kitaláld magadtól.

Az külön vicces, hogy olyan intézetek, mára hiteltelen szócsöveivel próbálod alátámasztani a dolgokat, akik 4 éve próbálták eltusolni a nők tömeges zaklatását NRW-ben, mert egy bizonyos "védett" csoport csinálta.
Statisztika órán ha jártál volna (bár marxista egyetemeken biztos nem volt), mindenhol azzal kezdi a tanár, hogy annak a statisztikának hisz, amit maga hamisított.
pl. megkérdezek 10 maszkos embert az utcán (ahol nem kötelező), nyilván legalább 9 azt mondja hogy így érzi magát biztonságban. Ha az ellenkezőjét akarom bizonyítani, megkérdezek 10 maszk nélkülit, hogy miért nem hord maszkot? Ennyi.
Mellesleg akinek esze van, nem a mainstream médiát veszi alapnak (ugye milyen ismerős, az origo sem nagyon kritizálja a kormányt), hanem megnéz 10-20 kommentet a cikkek alatt, az tükrözi az emberek véleményét, amíg nem cenzúrázzák.

Amíg ilyen a többség, te hazudsz, vagy vak vagy:
"Ich halte die Forderungen von Frank auch für total übertrieben. Wenn ich irgendwo in Hambùrg unterwegs bin und es ist kein Mensch in der Nähe, macht es für mich keinen Sinn eine Maske zu tragen. Die Erkenntnis, dass Masken nichts bringen, haben Sie aber langsam für sich alleine. "

"Die Politiker&-innen machen sich zunehmend lächerlich. Die seit dem 12.10.20 geltenden Maßnahmen sind nicht durchdacht. Die Akzeptanz der angeordneten Maßnahmen ist bei mir mittlerweile nahezu 0. Seit Jahresanfang gibt es die Pandemie, in den Behörden, ich arbeite in einer, sollte 1,5 M. Abstand gehalten werden, o. k.. Nach einem 1/2 Jahr nun Maskenpflicht. Diese hätte von Anfang an Sinn gemacht. Es riecht bei den Entscheidungen sehr nach Willkür + Erziehungs-maßnahme. Oder handelt es sich lediglich um Behördenlogik, die eh kein Außenstehender versteht? Mich kotzen diese, oft auch sinnlosen, Festlegungen nur noch an. Aus Gesprächen weiss ich, ich befinde mich in zahlreicher, guter Gesellschaft."

"Was für ein Quark. maskenpflicht ab Hausnummer xyz, in der zeit von a bis b? Und davor und danach?? Ist da das Virus ungefährlich??"

"90,3 trägt nicht unerheblich zur Verwirrung bei. Heute morgen in den Nachrichten gibt der Sprecher den aktuellen r-Wert mit 1,3 an. Dann folgt seine Erklärung, dass 1 Person "etwas" mehr als eine weitere ansteckt.
Ich erinnere mich noch an die Rede unserer Kanzlerin, was ein Wert von 1,1 und ein Wert von 1,3 bedeutet. Nämlich nicht "etwas", sondern einen dramatischen Anstieg.
Wenn der NDR so berichtet - und das tut er ja nicht aus naiver Unkenntnis - halte ich das für eine bewusst verharmlosende Darstellung. Wie will er da die Maskenpflicht, getrennt nach Hausnummern und Straßenseiten, vermitteln. Die Menschen fühlen sich doch langsam zu Recht veralbert."
(forrás: www.ndr.de/nachrichten/hamburg/coronavirus/Kritik-an-Wirrwarr-um-verschaerfte-Maskenpflicht,maskenpflicht492.html)

Csak 4 kommentár, egymás után, az 5. meg semleges. Amíg az ember mindenhol hasonlókat olvas, addig a statisztika csak azt mondja amit a politika sugallni akar.
Gondolom a tüntetők és az anti korona demók is azért vannak, mert mindenki hisz az intézkedésekben.

Egyébként sosem az a buta aki kérdez és kételkedik. Hanem az aki mindent bevesz amit a zinterneten írnak, meg amit a tévébenismegmondanak. Ezzel a mentalitással még hivatalos álláspont lenne hogy lapos a Föld, merhá' megmonták. És nem kételkedünk.

De itt egy cikk ugyanattól az laptól, miszerint a szövetségi orvosi kamara főnöke sem nagyon hisz a maszk hasznosságában, ezért bírálják:
www.tagesschau.de/inland/diskussion-alltagsmasken-101.html

Csak Norris 2020.10.23. 11:15:04

@lezlidzsi84: "ahol a jórészt részeg emberek faszán meg tudják egymást fertőzni."

Remóelhetőleg egy részeg faszán sem leszek megfertőzve. :D
Bocs, ez a részlet volt az első amit megláttam.

lezlidzsi84 2020.10.23. 17:32:23

@Csak Norris: Látod, a vírus onnan is támad, ahonnan nem is gondolnád :D
süti beállítások módosítása